Kopervoorziening koeien in balans houden Koper is een belangrijk sporenelement voor rundvee om te kunnen functioneren. Zowel kopertekorten, als -overschotten komen regelmatig voor en zijn schadelijk voor de gezondheid van koe en kalf. Hoe zorgt u er dagelijks voor dat uw koeien en kalveren precies de juiste kopervoorziening krijgen?

Koper is belangrijk voor een goede kwaliteit van de bloedvaten, botten en het kraakbeen van runderen. Ook draagt koper als onderdeel van hemoglobine bij aan het zuurstoftransport. Zowel kopertekorten als -overschotten kunnen weerstandsproblemen, verhoogd celgetal en klauwaandoeningen zoals tussenklauwontsteking tot gevolg hebben. In een verdergaand stadium treedt algehele malaise en zelfs sterfte op. Diverse vruchtbaarheidsproblemen, zoals aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontstekingen, cysteuze koeien en embryonale sterfte, kunnen ook symptomen zijn van een tekort aan koper. Omdat de vorming van pigment wordt beïnvloed door koper, kunnen kopertekorten herkend worden aan een afwijkende vachtkleur of ‘koperbril’. 

Weerstand- en klauwproblemen bij koeien door onjuiste kopervoorziening

Koper geeft de klauw stevigheid. In een optimale onderlinge verhouding met zink, biotine en mangaan ondersteunt koper de klauwgezondheid. Koper helpt ook bij het bestrijden van coli-bacteriën die mastitis kunnen veroorzaken. 

Kopertekort bij kalveren 

Koper is een belangrijk element voor de lichaamsopbouw. Tijdens de droogstand en in de piek van de lactatieperiode heeft een koe een hogere koperbehoefte. Bij kalveren geeft kopertekorten zwakke of doodgeboren kalveren of kalveren met botafwijkingen. 

Tekort en overschot van koper voorkomen

Koper komt vaak onvoldoende voor in het ruwvoer, zeker in vers gras. Daarnaast kan een overschot aan ijzer en zink de opname van koper verminderen. Het is belangrijk om de mineralenwaardes in uw ruwvoer te laten onderzoeken en het rantsoen van uw rundvee met een mineralenvoorziening aan te vullen. De manier waarop u dit aanvult, is essentieel want een koperovermaat is giftig. Een teveel aan koper kan een koe niet uitscheiden. Het hoopt zich op in de lever en geeft kans op leverschade en vergiftiging. Het is dus belangrijk uw koeien van precies de juiste hoeveelheid te voorzien. Dit geldt niet alleen voor koper maar ook voor andere mineralen. Mineralen, sporenelementen en vitaminen kunnen alleen goed werken als ze in de juiste onderlinge verhouding in het rantsoen vertegenwoordigd zijn. 

Afgestemde mineralenmengsels voor koeien

De vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen in de mineralenmengsels van Liquiblend zijn perfect op elkaar afgestemd. Ook kunnen ze – indien nodig, bijvoorbeeld op basis van ruwvoeranalyse – worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw bedrijf. U mengt Liquiblend gemakkelijk en homogeen door het voer. Door de plakkende werking voorkomt u ontmenging in de voermengwagen en aan het voerhek. Eenmaal in de koe verspreiden de vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen zich over een zo groot mogelijk oppervlakte in het spijsverteringskanaal en dringen ze direct de cel in. Hierdoor is de opneembaarheid en benutting maximaal en kunt u er zeker van zijn dat alle elementen in de juiste onderlinge verhouding het lichaam van de koe gezond kunnen houden. 

Wilt u meer weten over mineralen, sporenelementen en vitaminen bij koeien en kalveren?
Neem contact op via de website of bel rechtstreeks op 050-4061254 voor een kosteloos advies. 

​​​​​​​
 
    18-02-2021 10:35